Spoštovani kupci, obveščamo vas, da bo zaradi povečanega obsega naročil vaše naročilo dostavljeno v roku 2-5 delovnih dni. Hvala za razumevanje!
DOMOV / Nega bazenske vode

Nega bazenske vode

Za ustrezno kakovost bazenske vode je ključnega pomena pravilni vrstni red dodajanja sredstev za nego bazenske vode.

 

Več o 6 korakih za nego bazenske vode si lahko preberete tukaj.

Za vas smo pripravili tudi video nasvete za nego bazenske vode.

 

Spodaj najdete še nekaj odgovorov na najbolj pogosto zastavljena vprašanja.

 

1. Kako se uporablja tester?
Pooltester se uporablja za določanje pH vrednosti in vsebnosti klora ali kisika v vodi. Pod gladino 30-40 cm zajamemo vzorec vode, čim dlje od stene bazena. Takoj, ko smo zajeli vzorec vode, v epruveti dodamo reagentni tabletki. V epruveto za merjenje klora, običajno je na desni strani in je označena s CL ter pripisom DPD, damo tabletko DPD 1 (bele barve). V epruveto za določanje pH vrednosti, ki je označena s pH in pripisom Phenol Red, damo tabletko Phenol Red (oranžne barve). Pomembno je, da tabletk ne prijemamo s prsti, ampak jih iztisnemo direktno iz embalaže. Vzorec se obarva glede na vrednost, ki jo odčitamo s pomočjo barvne lestvice.

 

2. Kolikokrat testiramo vodo (tedensko, mesečno)?
Praviloma se parametri bazenske vode preverjajo enkrat tedensko, po potrebi tudi pogosteje. Poleti, ko je vroče in je voda bolj obremenjena, 3 do 5 x na teden.

 

3. Vse barve so enake, ne gre razbrati pravilnega odtenka.
Možno, da je zbledela lestvica ali pa je tabletka stara in ne deluje, kot bi morala.


4. Kako deluje tester Aqua Inspektor?
Aqua Inspektor in ostale podobne elektronske naprave za merjenje parametrov fotometrično odčitavajo vrednosti. V osnovi gre za enak princip merjenja, kot pri ročnem merjenju s pooltesterjem. V obeh primerih z reagentom obarvamo vzorec vode in potem glede na barvo določamo vrednost merjenega parametra. Pri ročnem merjenju s prostim očesom primerjamo obarvanost vzorca z ustrezno barvno lestvico in tako določimo vrednost parametra. Tukaj je razlika med ročnim in elektronskim merjenjem, Aqua Inspektor namreč fotometrično izmeri obarvanost vzorca in nam določi vrednost parametra.

5. Ali je boljši digitalni ali ročni tester?
Elektronska meritev je bolj natančna, kar je pomembno pri meritvah, ki jih izvajamo za umerjanje merilno regulacijskih naprav (avtomatike). Vendar je pogoj za to ustrezno vzdrževana in umerjena naprava, ter pravilno izveden postopek meritve. Elektronska naprava je primernejša za lastnike bazenov, ki imajo težave s primerjanjem barvnih lestvic in težko določajo vrednosti z ročnim testerjem. Sicer kvaliteten ročni tester zadošča za domačo uporabo. Prednost je predvsem v enostavni uporabi, saj razen čiščenja in ustreznega hranjenja ne potrebuje posebnega vzdrževanja.

6. Imam motno vodo, kaj narediti?
Razlogi, ki privedejo do motnosti vode, so lahko zelo različni. Največkrat gre za kombinacijo več dejavnikov. Da bo voda bistra in higiensko neoporečna, je potrebno mehansko čiščenje (filter, primeren čas delovanja) in pravilno dodajanje sredstev za nego bazenske vode. Reševanje težave motnosti vode poteka v več korakih:

  1. Preverimo delovanje filtra, ki ga operemo enkrat tedensko. Pesek v filtru naj ne bo starejši od 5 let. Očistimo mrežico v skimerjih, preverimo predfilter na bazenski črpalki in ga po potrebi prav tako očistimo.
  2. Izmerimo pH vrednost. Pravilna pH vrednost bazenske vode se mora gibati med 7,0 in 7,6.
  3. Izvedemo sunkovito/šok kloriranje vode. Najbolje s Klor Plus. V vodi naj bo vsaj 3mg/l klora.
  4. V skimer dodamo sredstvo za bistrenje vode – Flockstar kartušo (v primeru da imamo peščeni filter). Filter naj deluje neprekinjeno 48 ur. Nato ga ponovno operemo.
  5. Ponovno preverimo parametre vode, pH vrednost in klor in v kolikor parametri niso v idealnem območju, v vodo dodamo ph regulator in dezinfekcijsko sredstvo.

7. Imam rjavo vodo, kaj narediti?
Če se obarvanost vode, ki je sicer čista, pojavi hitro po polnjenju, običajno po dodajanju klora, je to posledica večje vsebnosti železa v vodi. Z oksidacijo železa se voda obarva rumeno-rjavo. Če za polnjenje bazena uporabljate vodo, ki vsebuje veliko železa, drugih kovin in mineralov, je priporočljivo, da sredstva za nevtralizacijo kovin in mineralov dodate takoj ob polnjenju bazena. To je sredstvo za odstranjevanj kovin iz vode Metal Magic.

 

8. Imam zeleno vodo, kaj narediti?
Zelena voda običajno pomeni, da so v vodi prisotne alge. Postopek je enak, kot pri motni vodi. 

  1. Preverimo delovanje filtra, ki ga operemo enkrat tedensko. Pesek v filtru naj ne bo starejši od 5 let. Očistimo mrežico v skimerjih, preverimo predfilter na bazenski črpalki in ga po potrebi prav tako očistimo.
  2. Izmerimo pH vrednost. Pravilna pH vrednost bazenske vode se mora gibati med 7,0 in 7,6.
  3. Izvedemo sunkovito/šok kloriranje vode. Najbolje s Klor Plus. V vodi naj bo vsaj 3mg/l klora.
  4. V skimer dodamo sredstvo za bistrenje vode – Flockstar kartušo (v primeru da imamo peščeni filter). Filter naj deluje neprekinjeno 48 ur. Nato ga ponovno operemo.
  5. Ponovno preverimo parametre vode, pH vrednost in klor in v kolikor parametri niso v idealnem območju, v vodo dodamo ph regulator in dezinfekcijsko sredstvo.

 

9. Folija v višini vodne gladine je hrapava in bela, zakaj?
Izloča se vodni kamen, ph vrednost je zelo verjetno previsoka. Potrebno je uravnati oz. znižati pH vrednost. Vodni kamen se lahko očisti, ko je bazen prazen. Poudariti je potrebno, da je za čiščenje vodnega kamna zelo pomembno, da se uporabijo ustrezna in kvalitetna čistila, kot je čistilo PP - Grundreiniger.


10. Zakaj je potrebno uravnati pH vrednost?
pH vrednost vode je zakon. Razlogov je veliko. Med prvimi je, da voda z močno povišano pH vrednostjo draži kožo in oči. Ustrezna pH vrednost je zelo pomembna tudi za dezinfekcijo vode, klor ob višji pH vrednosti namreč ni tako učinkovit, posledično bomo imeli pri višji pH vrednosti več težav z vzdrževanjem vode. Tretji pomembnejši razlog je, da nam ne bo potrebno čistiti vodnega kamna. Razen v redkih primerih, voda vedno vsebuje vodni kamen, ta se ob povišani temperaturi in višji pH vrednosti začne izločati in nalagati na stene bazena.


11. Lahko uporabljam avtomatiko za prostostoječ bazen?
Naprave za merjenje in regulacijo so elektronske naprave, ki jih ni možno montirati na odprtem in nezaščitenem prostoru. Prav tako sredstva, ki se dozirajo v bazen (pH minus, Chemoclor tekoči), spadajo med nevarne snovi, ki morajo biti hranjena v ustreznih prostorih in nikakor ne spadajo na prosto ob bazen. Če bi hoteli uporabljati avtomatsko dezinfekcijo na montažnem bazenu, je to možno le tako, da je naprava montirana v zaprtem, dobro prezračenem prostoru, ki je zaščiten pred vlago, vodo in ni nikakor dostopen otrokom ali drugim nepoučenim osebam.

 

12. Koliko soli moram dodati in kako dolgo se topi?
Za dezinfekcijo z elektrolizo se v vodo doda 2,5 do 4 kg/m³ soli. Za točno količino je potrebno preveriti, kakšno količino priporoča proizvajalec elektrolize. Priporočene vrednosti se namreč glede na proizvajalca oz. tip naprave nekoliko razlikujejo. Med sezono se sol dodaja po potrebi, praviloma pa naprave tako ali drugače zaznavajo koncentracijo soli in javijo pomanjkanje. Najbolje pa je, če tudi sami s testerjem občasno preverimo vsebnost soli v vodi. Ob prižgani črpalki se sol v bazenu topi 2 do 3 ure.


13. Ali lahko klor izdelke uporabljam tudi za dezinfekcijo vodnjaka, kotlička za WC in podobno?
Sredstva za nego vode, ki jih imamo v programu, so registrirana le za dezinfekcijo bazenske vode.

14. Kam naj dam klorovo tableto - v bojo ali v skimer?
V skimerju se tableta med delovanjem filtra topi hitreje in ko filter ne deluje, je v bazenu posledično manj klora. Zato moramo biti pozorni, da filter deluje vsak dan vsaj 8 ur. V boji se tableta topi bolj enakomerno. Slaba stran boje pa je, da je bolj dosegljiva otrokom in moramo biti pozorni, da jo umaknemo, ko so v bazenu otroci. 

15. Zakaj uporabljati klor granulat? Imam in uporabljam samo tablete.
Multifunkcijske klorove tablete, so v osnovi vedno počasi topne tablete z dodatki za boljše delovanje. S pomočjo teh dodatkov se izboljša le osnovno delovanje tablet, niso pa to tablete, ki bi opravile celotno kemično pripravo vode, saj ne uravnavajo pH vrednosti. Ker so te tablete počasi topne, se tudi zgodi, da bo ob večjih obremenitvah v bazenu premalo klora, tako da občasno še vedno potrebujemo hitrotopni klor.


16. Zakaj dodajati algicid?
Algicidi so sredstva za preventivno nego vode. V vodo jih dodajamo, da preprečujejo nastanek in razvoj alg, pri uničevanje alg pa niso učinkoviti. Algicid v bazensko vodo dodajamo po navodilih proizvajalca tedensko oz. 14-dnevno. Pomembno je, da algicida ne dodajamo, ko je v bazenu povišana koncentracija klora (npr. po sunkovitem kloriranju). V kolikor pride do pojava alg, dodajanje algicida ne zadošča. Izvesti je potrebno sunkovito kloriranje in kosmičenje - očistimo mrežico v skimerjih, po potrebi predfilter na črpalki, operemo pesek v filtru, izmerimo parametre vode, po potrebni uravnano pH vrednost vode, izvedemo šok kloriranje in v skimer dodamo sredstvo za kosmičenje v kartuši. Filter naj deluje neprekinjeno 48 ur. Po dveh dneh ponovno operemo pesek v filtru.


17. Kakšna je razlika med izdelkoma Klor granulat in Klor Plus.
V osnovi gre v obeh primerih za hitrotopni klor, ki je namenjen za prvo doziranje in za sunkovito kloriranje. Razlika med njima je, da je Klor Plus novejši izdelek, ki vsebuje dodatek aktivnega kisika, ki BISTVENO poveča aktivnost klora. Tako Klor Plus v vodi deluje močneje (bolj sunkovito) in se na račun tega tudi hitreje porabi, torej vsebnost klora prej pade na običajno vrednost. Klor Plus se zelo dobro obnese pri večjih težavah z vodo (močno razvite alge, zelo motna voda…). Običajni klor granulat je stabiliziran, ne reagira tako sunkovito in je dalj prisoten v vodi. 

 

18. Kaj je flokulant in zakaj se uporablja?
Veliko nečistoč je zelo majhnih in jih peščeni filter ne zadrži. Če je teh več, opazimo motnost vode in po daljšem mirovanju se na dnu bazena pojavljajo usedline. Flokulant oz. sredstvo za kosmičenje z močnim nasprotnim nabojem nase privlači drobne delce nečistoč, ki lebdijo v vodi, tako nastanejo kosmiči, ki jih filter zadrži.


19. Kakšna je razlika med tekočim flokulantom in kartušami?
Sredstvo za kosmičenje v kartušah (tablete, gel…), je novejše, izboljšano sredstvo. Pri kosmičenju je namreč pomembno, da se sredstvo med delovanjem filtra dozira počasi in enakomerno, s tem se nastali kosmiči sproti nabirajo v filtru. Tega s tekočim sredstvom ne moremo doseči, razen z doziranjem s pomočjo posebne črpalke. Sredstvo za kosmičenje v kartuši se počasi raztaplja (pribl. 12 ur) in omogoči bolj enakomerno in postopno delovanje sredstva. 

 

20. Ali je KIDS Care škodljiv?
Ob pravilni uporabi - v skladu z navodili za uporabo, ki so vedno na embalaži, sredstva niso škodljiva. Vsa sredstva za nego bazenske vode znamke Planet Pool so ustrezno registrirana pri Uradu za kemikalije RS, ki deluje v okviru Ministrstva za zdravje. 


21. Koliko časa izhlapeva Klor Plus?
Klor plus je nestabiliziran klor z dodatkom aktivnega kisika, ki močno reagira in se hitreje porabi, kot običajni stabilizirani klor. V kolikem času se bo klor porabil je odvisno od več pogojev. V večini se klor porabi s tem, ko se veže na nečistoče (v bazenu, filtru….). Razgrajuje se tudi pod vplivom temperature in UV žarkov. Če je voda v bazenu bolj onesnažena, filter neopran, v mrežicah listje in smeti, se bo klor hitro porabil. Zato je pomembno, da redno čistimo bazen in mrežice, spiramo filter ter, čim bolj omejimo vnos nečistoč v bazen. Na porabo oz. razgradnjo močno vpliva tudi vsebnost stabilizatorja v vodi. V drugi polovici sezone se, v primeru velike porabe klora, v vodi nakopiči večja količina stabilizatorja, kar lahko povzroči pretirano stabilnost klora. Če je v vodi preveč stabilizatorja, bo sicer v vodi prisoten klor, ki pa ne bo opravljal svoje funkcije. Tudi zato je pomembno, da za sunkovito kloriranje uporabljamo namenske vrste klora, ki niso stabilizirane ( Klor Plus).

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €