DOMOV / Postavitev samostoječega bazena

Postavitev samostoječega bazena

Prosimo, da pred montažo ali vgradnjo natančno preberete priložena navodila za montažo in upoštevate varnostne napotke. S tem se boste izognili napakam pri postavljanju.

 

Video montaže ovalnega in okroglega samostoječega bazena (hiter prikaz)


Pred montažo prostostoječih bazenov je pomembno, da ustrezno pripravite podlago, na kateri bo bazen stal, podlaga mora biti  popolnoma vodoravna in trdna ter se ne sme posedati.

 

 

Izbira mesta za postavitev bazena

  • Mesto, kjer bo stal bazen, naj bo sončno in v zavetrju.
  • V bližini naj ne bi bilo dreves, s katerih bi v bazen padalo listje.
  • Prepričati se je potrebno tudi, da bosta brez težav na razpolago voda in električna napeljava za filter.

Podlaga

  • TLA MORAJO BITI POPOLNOMA RAVNA, DOVOLJ TRDNA, NEILOVNATA, BREZ LUKENJ, ČISTA IN BREZ OSTRIH PREDMETOV. Upoštevati je potrebno dejstvo, da 1.000 litrov, torej 1 m³ vode, tehta 1.000 kg.
  • Bazena ne postavljati na asfalt oziroma na podlago, ki vsebuje bitumen. Prav tako se bazen ne sme postavljati na terase ali strehe. Odsvetujemo postavitev na tlakovce ali podlaganje stiroporja oz. stirodurja saj se vzorec podlage nato pozna na dnu bazena na bazenski foliji.
  • Odstraniti je potrebno travno rušo in korenine, ki bi lahko poškodovale bazensko folijo. Sledi v podlagi, ki ostanejo zaradi uporabe orodja zgladimo s tankim slojem finega peska. Pozor: pesek služi samo za zgladitev fug in ne nivelaciji terena! Pesek oz. mivka v debelejšem sloju ni primerna podlaga za bazen, ker ne zagotavlja zadostne trdnosti. Plast mivke, debela do 1 cm ščiti folijo in daje prijeten občutek pri hoji. Nikakor pa plast ne sme biti debelejša kot 1 cm. Na pesek je nujno namestiti zaščitni podložni filc!

 

 

 

Priprava tal

Mesto, kjer bo stal bazen, se označi s pomočjo količkov, vrvice in apna ali moke, kot je prikazano na zgornji skici. Označeno mesto je potrebno temeljito očistiti. Korenine, veje, kamenje, lubje in podobno, kar bi lahko poškodovalo folijo, je potrebno odstraniti. Tla morajo biti popolnoma vodoravna, dovolj trdna, pri čemer je vodoravnost potrebno preveriti s pomočjo vodne tehtnice (libele), pogled na oko ne zadošča. Preveriti je treba, če so tla dovolj zbita, tako da se ob dežju ali pod težo vode v bazenu ne bodo posedala. Če niste prepričani, da se podlaga s časoma ne bo posedala svetujemo izdelavo betonske plošče. 


Še enkrat je treba odstraniti vse ostre predmete (korenine, kamenje in podobno) in preveriti vodoravnost. Priporočamo, da se uporabi vodna tehtnica in se z njo preveri vodoravnost celotne površine. Neravna mesta je potrebno takoj korigirati. Ob poravnavanju se zemlja nikoli ne sme nasipavati kjer manjka, temveč jo je vedno potrebno odstraniti na drugi strani, kjer je je preveč.
OZNAČI SE OBRIS BAZENA NA TLEH; TA BO SLUŽIL KOT OSNOVA ZA POSTAVITEV POSAMEZNIH DELOV.
Preden se prične s sestavljanjem bazena, je treba do konca natančno prebrati navodila. Istočasno se odpre embalažo, da se seznanimo s sestavnimi deli, kakor tudi z vsemi fazami montaže bazena.

 


 

 

Video montaže okroglega samostoječega bazena
Video montaže ovalnega samostoječega bazena

 

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €