Spoštovani kupci, obveščamo vas, da zaradi povečanega obsega naročil, bo vaše naročilo dostavljeno v roku 2-5 delovnih dni. Hvala za razumevanje!
DOMOV / Pranje peska v peščenem filtru

PEŠČENI FILTER - VAŠ PRIPOMOČEK ŠTEVILKA 1 ZA VZDRŽEVANJE BREZHIBNE BAZENSKE VODE

 

Kopalna sezona je na vrhuncu, prav tako izzivi z vodo. Če imate peščeni filter, na srečo lahko večino izzivov rešite s pomočjo filtrirne naprave in sredstev za nego bazenske vode.
 

V filtrirni posodi peščenih filtrov se nahaja pesek, ki v postopku filtracije čisti vodo. Ker se umazanija ob tem zadržuje v pesku, ga moramo redno izpirati.

Priporočamo, da pranje peska izvajate vsaj 1x tedensko. Ko so temperature višje in ko je bazen bolj obremenjen, je potrebno pogostejše izpiranje. Če je filter opremljen z manometrom, se lahko orientiramo tudi glede na tlak med delovanjem filtra. Ko tlak naraste za 0,2 bara, je potrebno filter oprati. Eden izmed pokazateljev je tudi slabši pretok vode in glasnost črpalke.

 

Slika: Voda ob izpiranju peska v peščenem filtru

 

Postopek pranja peščenega filtra

Peščeni filter je opremljen s 6 smernim ventilom, ki je med delovanjem v položaju filtriranja. Sistem za pranje peska uporabi vodo iz bazena. Ko želimo oprati pesek, izključimo črpalko, ventil obrnemo v položaj PRANJE FILTRA (backwash) in vključimo črpalko. Pranje peska traja 2-3 minute (dokler na izhodu Waste ne začne teči čista, bistra voda).

 

 

Nato ponovno izključimo črpalko in ventil obrnemo v položaj IZPIRANJE/SPLAKOVANJE (RINSE) ter vključimo črpalko za cca. 1 minuto. S tem je postopek pranja peska zaključen. Med pranjem odpadna voda iz filtra izteka na tretjem priključku ventila (WASTE). Za lažjo uporabo funkcije pranja filtra priporočamo, da na priključek WASTE namestite primerno dolžino cevi.

 

 

Po končanem postopku izpiranja ponovno izklopimo črpalko in obrnemo 6 smerni ventil v položaj filtriranja.

Pozor: med prestavljanjem ročice 6 smernega ventila mora biti črpalka izključena!

Več o peščenih filtrih si lahko preberete TUKAJ.

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €