DOMOV / Prezimovanje bazena

PREZIMOVANJE BAZENA

Poletne temperature se počasi poslavljajo in pričakuje nas pisano jesensko obdobje. V tem času lahko naš bazen pravočasno pripravimo na prezimovanje.

 

 

PRIPRAVA NA PREZIMOVANJE

S pripravo na prezimovanje lahko začnemo, ko je že nekaj dni temperatura vode pod 15°C. Pri višji temperaturi ne priporočamo pripravljanja na zimo, ker se bo sredstvo za prezimovanje v toplejši vodi začelo razgrajevati. Ko je bazenska voda dovolj hladna, najprej poskrbimo za dezinfekcijo vode. Izvedemo sunkovito kloriranje s klor šokom. S tem bomo izvedli sunkovito dezinfekcijo in očistili vodo pred uporabo sredstva za prezimovanje. Za tem več ne izvajamo rutinske nege vode.
Pred uporabo sredstva za prezimovanje iz bazena najprej odstranimo nečistoče, očistimo bazensko dno in stene, iz filtra odstranimo pesek.

 

 


Nato gladino bazenske vode znižamo. Bazen pozimi ne sme biti napolnjen isto kot med kopalno sezono, prav tako ne sme biti popolnoma izpraznjen. Gladino vode znižamo toliko, da bo približno 10 do 20 cm pod nivojem povratne šobe. Količina vode, ki ostane v bazenu je približno ⅔. V primeru, da ne uporabljate pokrivala, lahko pozimi zaradi padavin nivo vode ponovno naraste. Takrat bo treba bazen še enkrat prazniti.

 

 

 

WINTERFIT TEKOČINA ZA PREZIMOVANJE

Winterfit je sredstvo za prezimovanje bazenske vode. Tekočina preprečuje rast alg in nastajanje oblog vodnega kamna. Sredstvo za prezimovanje ne preprečuje zmrzovanja!
Poraba preračunana na povprečne zimske temperature pri trdoti vode:

  • mehka voda do 20 dH: 300 ml na 10m³ vode
  • trda voda nad 20 dH: 600 ml na 10m³ vode.

Ustrezno količino sredstva razredčimo z 10-kratno količino vode. Nato jo vlijemo v bazena vzdolž roba. V toplejših zimah priporočamo dodatno doziranje. Sredstva ne mešamo z drugimi kemikalijami!
 

 

OPREMA

Pred prezimovanjem moramo iz bazena odstraniti vso (dodatno) opremo. Pod dodatno opremo med drugim spadajo solarni tuš, lestev in skakalna deska, ki jih skupaj s črpalko in filtrom čez zimo izklopimo ter hranimo na suhem in pred zmrzaljo zaščitenem mestu.

 

ČEPI ZA PREZIMOVANJE

Čepe potrebujemo, če so povratne šobe na spodnjem delu bazena in so zato tudi pozimi pod vodo. Običajno so povratne šobe narejene tako, da je možno usmernik odviti iz ohišja in namesto tega v ohišje privijemo čep s tesnilom. Čepi zagotovijo odlično tesnenje.

 

KOMPENZATORSKI PLOVCI

 

Kompenzatorski plovci razbremenijo pritiskanje ledu na bazenske stene. S tem preprečijo morebitne poškodbe, saj led namesto na bazenske stene pritiska na plovce. Dolžina plovca je 0.5 m, več plovcev se med seboj spoji s posebnimi kavlji, ki so priloženi.

 

 

Na koncu jih pritrdimo na bazenski rob z vrvjo (ta ni priložena). Spojene plovce nastavimo na vodno gladino po diagonali bazena.

 

ZAŠČITNO POKRIVALO

 

Uporaba zaščitnega pokrivala bazenu podaljša življenjsko dobo. To je odlična rešitev za zaščito bazenske vode in bazena med zimo. Pokrivalo bo bazen varovalo pred odpadlimi listi in drugo nečistočo. Voda bo ostala nedotaknjena ne glede na padavine (dež, sneg…), zaradi katerih bi sredstvo za prezimovanje bilo razredčeno. Še ena dobra lastnost je varovanje pred sončno svetlobo. Bolje ohranjena bo PVC folija, tudi nastajanje alg bo preprečeno (v temi ne bo prišlo do fotosinteze).

 

Na voljo imamo pokrivala dimenzij:

- 450/360 cm

- 450/460 cm

- 550 cm

- 500 x 300 cm

- 610 x 475 cm

- 730 x 375 cm

- 810 x 470 cm

- 919 x 470 cm

 

Lahko pa izberete tudi zimsko pokrivalo COVEA PRIMA za samostoječe bazene, katerega dobite izdelanega po meri. Pokrivalo odlikuje predvsem odlično razmerje med kvaliteto in ceno.

 


Uporaba:

Pokrivalo namestimo na bazen in ga fiksiramo

s priloženo jeklenico in napenjalcem.

 

 

 

 

 

S primernim prezimovanjem bazena ne ohranimo le čiste vode ampak podaljšamo življenjsko dobo bazenske folije in olajšamo spomladansko čiščenje.

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €